Hoppa till innehåll

Slutbetyg - sista dag att utfärda är 1 juli 2025

Det är skillnad på Slutbetyg och Examen

Från och med år 2011 på gymnasiet utfärdas Examen i stället för Slutbetyg. Det är två olika regelverk gällande antal poäng och vilka kurser som ska ingå. På komvux har både Slutbetyg och Examen kunnat utfärdas.  
Från och med 2 juli 2025 kan endast Examen utfärdas på komvux, vilket innebär att du som har kurser med betyg i betygsskala G-MVG behöver göra en ny planering mot Examen.

Tidplan för att hinna med att sammanställa Slutbetyg:

För att din kurs och betyg ska hinna komma med i ett Slutbetyg behöver sista kursdag vara 25 maj 2025.

Exempel på sista kursstartsdatum för 100-poängskurs för att slutdatum ska bli 25 maj:
Beslut att utfärda slutbetyg från kommunal vuxenutbildning har ändrats till att få utfärdas senast den 1 juli 2025, mot tidigare 1 juli 2021. Samtidigt ändras också övergångsbestämmelserna till högskoleförordningen där regeringen beslutat att äldre bestämmelser om grundläggande behörighet ska fortsätta gälla för den som senast 1 juli 2025 har fått slutbetyg från vuxenutbildningen.

Skärpta krav för grundläggande behörighet införs 2 juli 2025

I linje med beslutet har nu UHR och Sveriges universitet och högskolor i sin tur beslutat att flytta fram införandet av de skärpta kraven för grundläggande behörighet så att det införs för sökande med slutbetyg och avgångsbetyg som efter den 1 juli 2025 inte uppfyller kraven för grundläggande behörighet.

Om du inte uppfyller de här kraven för grundläggande behörighet senast den 1 juli 2025 skärps kraven så att du dessutom måste ha godkänt betyg (E) i Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 5 och 6 och Matematik 1, eller godkänt i motsvarande äldre kurs (observera att för Svenska 3 finns ingen motsvarande kurs).

Du måste även uppfylla kravet på lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.